AkiRuotsala itse asiassa.

Kuka auttaisi työtöntä?

Olen saanut etuoikeuden työskennellä ruohonjuuritasolla yritäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi. Erityisesti vastuu työllisyysasioista on pitänyt nöyränä työssäni. Eri kohtaamiset työttömiksi joutuneiden ihmisten kanssa ovat tuoneet ajatteluuni paljon inhimillisyyttä. Toisaalta se, että on saanut olla mukana auttamassa ihmisiä eteenpäin: saamaan sen ensimmäisen työpaikan tai elämästä uudelleen kiinni pitkän työttömyysputken jälkeen, on kertonut toivosta: koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta. Edellisen työnantajakuntani työttömyysprosentti oli pahimmillaan yhteensä 16,3 prosenttia. Kun jätin työrukkaset seuraajalleni totesin, että työttömyysprosentti oli pudonnut alle 10:n ollen enää 9,7. Työn tekeminen kannattaa.

Olen itsekin kokenut sen, mitä on jäädä työttömäksi eikä se ole herkkua. Suomi tarvitseekin sosiaaliturvauudistuksen, joka parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa ja vähentää etuisuuksien hakemiseen käytettävää aikaa. Suomalaisessa sosiaaliturvassa on kannustinongelma. Lisäksi suomalaista sosiaaliturvaa on vaikea ymmärtää. Jokainen hallitus on lisännyt ja vähentänyt etuisuuksia, muuttanut ja reformoinut tuen osia, sitonut indekseihin ja jäädyttänyt indeksit kulloisenkin taloustilanteen, vaalilupausten ja kansalaispalautteen mukaan. Tämä ei ole kestävä tapa.

Puolueeni Kristillisdemokraatit on esittänyt jo vuodesta 2015 lähtien että Suomen sosiaaliturva uudeistettaisiin kokonaisvaltaisesti kannustavalla järjestelmällä joka korvaisi perusturvan sirpalemaisuuden ja lisäisi työnteon kannustimia. Ehdottamassamme kannustavan perusturvan mallissa olisi nykyisten tukimuotojen sijaan yksi yleistuki. Muutkin puolueet ovat mallimme ylivertaisuuden todenneet ja sitä on kopioitu kuin Nokian puhelimia kiinalaisissa tehtaissa konsanaan. Nykyisestä työikäisten ja työkykyisten tukijärjestelmästä tulisi päästä selkeään ja yksinkertaiseen yhden tuen järjestelmään, jonka avulla kunnianhimoiset työllisyystavoitteet voitaisiin saavuttaa.

Aki Ruotsala,

KD:n puoluevaltuuston puheenjohtaja

eduskuntavaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Työtöntä ei auta kukaan muu kuin työtön itse tässä vaalissa. Paitsi Timosen Saku on työttömien puolella. Sakulla on se hyvä puoli takanaan, että hän on juristi ja samalla vastaan työttömien laitonta kohtelua kun viranomaiset teettävät laitonta ja palkatonta työtä työttömillä työttömyysturvan menetyksen uhalla :

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

Mitä olet itse mieltä palkattoman työn teettämisestä työttömillä yo. linkistä asiaan perehtymällä?

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hyviä pointteja. Juuri tämä juridinen eriarvostuminen estää ihmisiä aloittamaan mitään tai ylipäätänsä tekemään riskejä elämässä. Jos työtön työntekijä saa tehdä 300e edestä töitä kuukaudessa mikä ei vaikuta työttymyysetuihin niin miksi ei freelanceri tai pienyrittäjä saisi nostaa 300e verran ja olla saman edun alaisuudessa? Ylipäätänsä miksi yrittäjän varallisuutta mitataan yrityksen varoissa eikä siitä paljon todellisuudessa nostetaan pois niinkuin palkansaajan kohdalla?

Yrityksen alkupuoleella on valtavasti pääoma kiini yrityksessä kasvun takia ja tilanne tasottu vasta muutaman vuoden sisällä. Tämän aikana on juuri pystyttävä välillä "tippumaan" sosiaaliturvan piiriin niin tarvittaessaan , jotta yritys voisi nousta tilan muuttuessaan. Nyt vaan liekataan jalat irti toiminnasta ennen kuin se on ottanut ensimmäistäkään askelta.

Nykyinen järjestelmä ei kannusta riskinottoa ja investointia. Tämä pätee sekä yrittäjyyden että koulutuksen suhteen - molemmista tulotaso laskee. Pahin asia mitä nuorelle voi tapahtuu on luoda riippuvuussuhde etuihin ja yheiskuntaan. Kun kerran tippuu siihen niin mikään asia ei enää näytä kannattavalta lyhyessä tähtäimessä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Viimeisessä kappaleessasi kehut yleisturvaa - kuten kauppiaan/myyjän onkin tuotettaan kehuttava. Vastaanottajan on osattava mielessään laittaa sokeroituihin sanoihisi suolaa ja pyrittävä näkemään asia niin kuin se on: myyntiartikkelina.

Kuten tiedät, Britanniassa, yleisturvan kotimaassa, malli on saanut kritiikkiä osakseen. Mitäpä jos kertoisit siitä, se olisi älyllisesti rehellistä.

Itse näen porrastetun perustulon mielekkäänä perusturvan mallina, joskin ongelma on, että se pitäisi voida toteuttaa oman valuutan oloissa. Niinpä Ruotsin on helpompi halutessaan toteuttaa se (itsenäinen keskuspankki, kelluva valuutta) ja Tanskan vähän vähemmän helppoa (itsenäinen keskuspankki, euron kurssiin sidottu valuutta). Porrastus perustulossa merkitsee sitä, että tulojen kasvaessa perustulo asteittain minimoituu ja lopulta nollautuu. Perustulo parhaimmillaan alentaa työllistymisen kuin myös työllistämisen kynnystä. Malleja on useita (aakkosellisesti) IPU:n, Piraattien, Vasemmistoliiton, Vihreiden. Itse näen IPU:n mallin mielekkäimpänä.

Mutta takaisin: kerrohan yleistuen Britanniassa saamasta kritiikistä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

On, mutta se on pahasti vastatuulessa. Jotain jopa nykyistä v-mäisempää lienee tulossa. Pessimisti ei pety.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Niinhän se on ja ilmeisimmin tuosta vastatuulesta päätettiin heti, kun kokeilu polkaistiin käyntiin. Kokeilusta ei aikoihin juuri uutisoitu: se päätettiin imagosyistä käynnistää, antaa unohtua ja sitten lopettaa kategorisesti. Valitettavasti joudun olemaan tyystin samaa mieltä toisen ja kolmannenkin lauseesi suhteen ja pyöristää kommenttini lainaukseen sinulta: pessimisti ei pety.

Yleistuki-intoineen(kin) KD on tyypillinen, tyly oikeistopuolue. Kun yleistukea markkinoidaan ja suorastaan tuputetaan, se ei ole sitä, mikä sen kohteen suurelle enemmistölle olisi parasta.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"On, mutta se on pahasti vastatuulessa. Jotain jopa nykyistä v-mäisempää lienee tulossa. Pessimisti ei pety."

Olet oikeassa. Perustulon sijaan sosiaaliturvauudistuksen lopputuloksena tulee olemaan vastikkeellinen työttömyys- ja perusturva.

Toimituksen poiminnat