AkiRuotsala itse asiassa.

EPP otti askeleen kohti juuriaan

Osallistuin yhtenä 16:sta suomalaisesta äänivaltaisesta delegaatista EPP:n puoluekokoukseen Helsingissä. Käytin lisäksi KD:n puoluevaltuuston puheenjohtajan ominaisuudessa äänivaltaa tiistain EPP Assemblyssa.

Tunnelma kokouksessa oli innostava ja yhtenäisyyttä korostava. Kokousjärjestäjät olivat onnistuneet järjestelyissään ja kokouspaikka tihkui positiivista Suomi-kuvaa. Moni kansainvälinen kokousvieras piti Suomea oivallisena kokouspaikkana.

Toisaalta kokouksessa oli aistittavissa EPP:n vahvaa sitoutumista sen kristillisdemokraattisiin arvoihin. Useassa valtionpäämiestasoisessa puheenvuorossa painottuivat EU:n perustajien: Adenauerin ja De Gasperin ajatukset Unionin perustassa sekä sitoutuminen Euroopan kristilliseen perintöön. Itselleni kristillisdemokraattina nämä asiat ovat olleet aina keskeisiä asioita poliittisessa ajattelussani. Kokouspaikalla kuitenkin huomasin, että suomalaisesta yhteiskunnallisesta keskustelukulttuurista huolimatta, Euroopassa ja erityisesti EPP:ssa kristillisdemokratialla on vahva asema. Olo oli kotoinen.

 

Kokouksen mediahuomio keskittyi kokoomuksen Alexander Stubbin ja Baijerilaisen CSU:n Manfred Weberin väliseen mittelyyn paikasta Spitzenkandidaatiksi, eli EPP:n kärkiehdokkaaksi komission johtoon. Monien yllätykseksi Suomen Kristillisdemokraatit tukivat jo varhain Weberin valintaa Kokoomuksen kampanjoidessa luonnollisesti Stubbin puolesta. Ryhmämme kanta perustui kokonaisharkinnalle, jossa yhteinen kristillisdemokraattinen arvomaailma ja yhteinen näkemys Euroopan tulevaisuudesta painoivat vaakakupissa.

Moni ihmetteli KD:n tukea Weberille vielä viime viikolla mutta minusta tuntuu, että ei ihmettele enää. Weberin rakentava ja innostava esiintyminen, tavallisuus, sekä kiertelemätön kristillinen taustavire tekivät moneen vaikutuksen. Sanottakoon, että Alex Stubb teki hienon ja näkyvän kampanjan, joka oli osaltaan kirittämässä Weberiä, sekä luomassa oikeanlaista tunnelmaa ennen kevään eurovaaleja. Ilman tätä kokouksen anti olisi ollut köyhempi. Samalla kokousväki pääsi käymään aitoa arvokeskustelua EPP:n suunnasta ja valitsemaan kahden hyvin erilaisen ehdokkaan välillä.

Lopulta Weberin edustama rakentava johtajuus sekä vahvat arvot tekivät vaikutuksen. Vaalien takia myös toivon, että Weber pääsee näyttämään kyntensä komission johdossa. Stubb osoitti puolestaan olevansa kova kilpailija, eurooppalainen kosmopoliitti ja hyvä esiintyjä. Näitä ominaisuuksia toivoisin näkeväni henkilössä, joka nimitetään uudeksi EU:n ulkosuhteiden korkeaksi edustajaksi.  

Oma innostukseni EU-politiikkaa kohtaan syttyi jo nuorena, alle täysi-ikäisenä, osallistuttuani EU-asioita käsittelevään nuorisokonventtiin vuosina 2002, 2003 ja 2007, joissa pohdittiin EU:n tulevaisuutta. Myöhemmin KD Nuorten puheenjohtajuus avasi ovet EPP:n nuorisojärjestöön YEPP:iin, jonka toiminnassa olen ollut mukana vuosina 2011-2015. Nyt aistittavissa oli jälleen samanlaista kihelmöintiä kun kongressi tarjosi hienon platformin keskustella Euroopan haasteista, arvoista ja tulevaisuudesta vaikutusvaltaisessa kansainvälisessä seurassa. Tunne siitä, että EU:lla on tulevaisuutta, on vahva.

 8 henkilöä, mukaan lukien Tiina Tuomela ja Asmo Maanselkä, hymyileviä ihmisiä, ihmiset istuvat ja sisätila

Kuvassa KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä, puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala sekä puolueen varapuheenjohtaja Tiina Tuomela osana suomalaista delegaatiota EPP Kongressissa helsingissä 8. marraskuuta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tämän blogin kommentit julkaistaan vasta kun ne on hyväksytty."

Tämä kaiketi epähuomiossa?

Käyttäjän AkiRuotsala kuva
Aki Ruotsala

Kyllä, nyt asia pitäisi olla kunnossa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Odotan, että Weberin sanat muuttuvat lihaksi. Nyt ei vielä pelkkien sanojen perusteella osaa ottaa enempää kantaa, muuta kuin olivathan en sentään oikeansuuntaisia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Kokouspaikalla kuitenkin huomasin, että suomalaisesta yhteiskunnallisesta keskustelukulttuurista huolimatta, Euroopassa ja erityisesti EPP:ssa kristillisdemokratialla on vahva asema."

EPP:n julistuksista ei oikein löydy kristillistä arvopohjaa korostavia mainintoja. Vielä vähemmän sieltä löytyy mitään kristilliseen uskoon tai vakaumukseen viittavaa asemointia. Ehkä blogisti kuitenkin on jotain sellaista taustaa havainnut EPP:n ohjelmissa, mene tiedä.

"The European People’s Party (EPP) is the political family of the centre-right, whose roots run deep in the history and civilisation of the European continent and which has pioneered the European project from its inception. Tracing back its roots to Europe’s Founding Fathers – Robert SCHUMAN, Alcide DE GASPERI, and Konrad ADENAUER – the EPP is committed to a strong Europe based on a federal model that relies on the principle of subsidiarity." https://www.epp.eu/about-us/history/

Eipä silti, ei ole mitään syytä epäillä CSU:n Manfred Weberin kristillistä arvopohjaa tai vakaumusta. Erinomaista, että hänet valittiin.

Alexander Stubb olisi ollut perin epäonnistunut valinta EPP:n kärkiehdokkaaksi. Jotain uskottavuutta EU:ssa on jäljellä - päätellen Manfred Weberin valinnasta Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi.

Käyttäjän MerjaErpolku kuva
Merja Eräpolku

Kannattaa paneutua kristillisdemokratian juuriin. Aiheesta on muuten ilmestynyt ensimmäinen suomenkielinen kirjanen otsikolla Yhteinen hyvä - johdatus kristillisdemokratiaan. Kirjoittajana Esa Erävalo. Hinta 12 eur. Tilattavissa KD:n puoluetoimistolta tilaus@kd.fi

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #6

Ihan mielenkiinnosta kysyn että osuiko kirves oikeaan nilkkaan (kommenttiin) vai miten tuo voidaan tulkita kaupalliseksi mainostamiseksi?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En ole mikään Suomen kristillisdemokraattien kannattaja mutta puolueen asettuminen Weberin puolelle kärkiehdokaskisassa saa minun kannatukseni.

Ainakin niiden uutisvälähdysten perusteella joissa Weber on esitellyt näkemyksiään, ne ovat minusta olleet oikeita käsityksiä, kun taas Stubin puheet kuulostavat siltä kuin ennenkin, niissä ei oikein ole mitään järkeä tai tolkkua, ei ainakaan minun mielestäni.

Minua olisi kovasti surettanut jos Stub olisi vaalissa päihittänyt Weberin, joka vaikuttaa tolkun mieheltä.

Olen siis tässä asiassa kristillisten kanssa samalla puolella, mutta en ole varma siitä ovatko perusteet samat.

Toimituksen poiminnat