AkiRuotsala itse asiassa.

Tärkein oppi Ruotsin vaaleista

Suomalainen vaalijärjestelmä kaipaa perustavaa uudistusta. Ihmisten äänestysinnokkus on pohjalukemissa, eikä nykyisellä järjestelmällä tätä korjata.

Itse uskon siihen, että siirtyminen pohjoismaiseen listavaalijärjestelmään toisi lisäpotkua suomalaiseen edustukselliseen demokratiaan.

Ruotsissa äänestysprosentti viime valtiopäivävaaleissa nousee 85 prosenttiin.Kotimaassa esim viime kunnallisvaaleissa uurnille vaivautui vain 58 prosenttia äänioikeutetuista.

Kun erot naapurimaiden välillä ovat näin suuret, on pakko kysyä, mikä järjestelmässämme on vialla.

Listavaalia käyttävässä Ruotsissa korkean äänestysaktiivisuuden lisäksi politiikan yleinen maine on hyvä. Naapurimaassa politiikka nähdään kiinnostavana asiana.

Ruotsissa kansalaisilla on tunne siitä, että he voivat aidosti vaikuttaa. Suomessa äänestäjä antaa näennäisesti äänensä ehdokkaalle, vaikka tosiasiassa ääni menee puolueelle. Ruotsin listavaalissa ääni annetaan suoraan puolueelle.

Järjestelmä on rehellisempi, kun ääni ohjataan suoraan puolueelle. Puolueen sisäisessä ehdokasasettelussa kärkeen sjoitettu ehdokas on ensisijainen läpimenijä. Usein listan kärkeen sijoitetaan asiantuntevia ja päteviä poliitikkoja.

Näin varmistetaan myös se, ettei listoilla tarvitse olla kiintiöehdokkaita tai erillisiä näkyvyyttä tuovia julkkisehdokkaita. Kaikki näkevät, kuka on puolueen asettaman listan kärjessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Minä taas epäilen Ruotsissa on ongelma. On myös demokratiaa olla äänestämättä. http://leenarosendahloshanhijrvi.puheenvuoro.uusis...

Toni Rintala

Jos Suomessakin olisi kolmet vaalit yhdellä kertaa, olisi enemmän äänestäjiäkin liikkeellä.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Vai sellaisia ajatuksia suomalaisten äänestysinnon vähäisyydestä kristillisdemokraattisen vähemmistön edustajan mielessä liikkuu!

Kun Suomessa vain pieni osa kansasta (äänestysikäisistäkin vain alle 5%) kuuluu johonkin puolueeseen, luulisi listavaaleihin siirtymisen lopullisesti romahduttavan kiinnostuksen äänestämiseen.

Samalla Hjallis Harkimon kommentti "On nimittäin niin, että Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin" saisi virallisen hyväksynnän!

Arvelisin kiinnostavien, ehkä hieman poliittisista broilereista poikkeavien ehdokkaitten, olevan tuloksellisempi kannustus äänestämiseen?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saataisiin myös piste vaalikonepopulismille,kun puolueet vastaavat vaalikompassin kyselyihin.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Asiassa on puolensa. Ruotsissa äänestetään puoluetta ja (valitettavasti) samalla blokkia, joskin puolueen listassa voi (onneksi) ruksata myös mieleisensä ehdokkaan ja parantaa tämän mahdollisuuksia.

Mutta onko todella niin, että Ruotsissa on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa, vai onko niin, että järjestelmä on niin vähävaihtoehtoinen, että se menee paremmin jakeluun? Suomessa pelisäännöt ovat vaikeammat, mutta jos seuraa asioita, niin väittäisin, että vaikutusmahdollisuudet ovat suuremmat. Siis äänestäjällä. Puolueisiin kuuluvilla on kummasdsakin maassa tietenkin enemmän vaikutusmahdollisuuksia.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Suomalaisessa äänestysjärjestelmässä valitsija pääsee paremmin vaikuttamaan siihen ketä edustaa häntä siinä puolueessa, jolle hän äänensä antaa. Äänestämättä jättäminen ei niinkään johdu vaalijärjestelmästä, vaan harjoitetusta politiikasta.

Jos jotain pitäisi tehdä, niin voitaisiin lakkauttaa alueelliset vaalipiirit ja pitää koko maata yhtenä äänestysalueena. Sillä saisi aikaan sen, että äänikynnys olisi sama koko maassa, eikä tarvitsisi kikkailla vaalipiirirajoilla.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Harvoin olen ollut kristillisdemokraatin kanssa samaa mieltä poliittisista tavoitteista ja päätöksistä.

Tässä asiassa olen! Suomalainen ehdokaskeskeinen järjestelmä tuottaa äänestäjälle pettymyksen kerta toisensa jälkeen. Et saa sitä mitä tilaat!

On korkea aika siirtyä sellaiseen listavaaliin, jossa kansalainen saa vaikuttaa myös sen sisäiseen järjestykseen.

Toimituksen poiminnat