AkiRuotsala itse asiassa.

Suomineidon demokratiatesti

  • Suomineidon demokratiatesti

Lukuisten pyyntöjen seurauksena ajattelin kirjoitella myös tänne blogiini aikaisemmin facebookissa jakamiani ajatuksia kansalaisaloitteista ja niiden ongelmallisuuksista.

Tällä kansalaisaloitevouhotuksellahan tarkoitetaan 1. maaliskuuta 2012 voimaan tullutta kansalaisaloitelain tarkoittamaa kansalaisten tekemää lainsäädäntöaloitetta, jolla äänioikeutetut Suomen kansalaiset voivat saada lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä eduskunnan käsiteltäväksi, mikäli vähintään 50 000 kansalaista, eli noin 1,2 prosenttia äänioikeutetuista saadaan aloitteen taakse. Kuten tiedämme vain yksi niistä on tähän mennessä (28.11.2014) mennyt läpi eduskunnassa, joka on siis tämä aloite sukupuolineutr... eikun siis tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tasavallan presidentti vahvisti tämän allekirjoituksellaan 20. helmikuuta 2015.

No, nyt sitten on vireillä toinen kansalaisaloite, jonka pääasiallinen sisältö ajaa tuon lain kumoamista ja vanhan lain voimaansaattamista. Miten on, jos tämä aloite kerää (niinkuin todennäköisesti kerääkin ja reilusti) tuon 50 000 allekirjoitusta ja aloite etenee eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyyn, miten siihen tullaan suhtautumaan? Oman oikeudentajuni mukaan kai samalla tavalla kuin muihinkin kansalaisaloitteisiin. Pääseekö eduskunta keskustelemaan ja äänestämään asiasta? Oman oikeudentajuni mukaan kyllä, koska edellinenkin lakialoite avioliitosta sai kahteen otteeseen negatiivisen vastaanoton lakivaliokunnassa, mutta kuitenkin se hyväksyttiin suuressa salissa. Sitooko edellinen kansalaisaloite hallitusvastuussa olleita puolueita? ei tietenkään, koska kyseessä ei ollut hallitusohjelmassa mainittu asia tai muutoinkaan hallituksen (tai ministerin) esitys.

Siis summa summarum. Mikäli aloite kerää sen 50 000 allekirjoitusta, jota toivon, meillä on mielenkiintoinen tilanne perustuslain kannalta. Tässä on vielä pitkä työsarka sekä perustuslakivaliokunnan, että lakivaliokunnan jäsenillä pohtia asiaa. Asiaan tullaan todennäköisesti suhtautumaan kolmella tavalla:

1. Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista oli yhdenvertaisuuskysymys ja nyt se on läpimenollaan vaikuttanut itse asiassa perustuslain tulkintaan (mikä olisi kyllä ihmeellistä), eikä eduskunnan tarvitse käsitellä perustuslain vastaisia aloitteita.

2. Asiasta on vouhotettu nyt niin kauan, että nyt tälle tulisi laittaa piste ja äänestää uusi aloite kumoon, koska mikäli se menee läpi, uusi tasa-arvoisen avioliittolain kansalaisaloite laitetaan välittömästi sisään, eikä kierre lopu koskaan.

3. Jotta perustuslaillinen yhdenvertaisuus toteutuu, asiaan on suhtauduttava samalla tavalla kuin muihinkin aloitteiden sisältöihin, asia kerrallaan. Aloite etenee eduskunnan käsittelyyn lakivaliokunnan huolellisella valmistelulla ja kansanedustajat äänestävät asiasta kuten omassa tunnossaan kokevat.

Itse kannatan kolmatta vaihtoehtoa. Tämä on mielestäni erittäin hyvä testi itse kansalaisaloiteinstituutiolle, koska tähän aloitteeseen suhtautuminen ratkaisee itse asiassa koko valtiosäännön muutosprojektin syvimmät tarkoitusperät. Mikäli kansalla on aidosti oikea aloiteoikeus ja demokratiaa kunnioitetaan, näennäisen edistyksellisyyden ei tulisi määritellä suhtautumista aloitteen sisältöön. Uskon, että tämä on kova paikka nyt Yhdysvaltain tapahtumien innoittamana sateenkaarilippuja heiluttavalle porukalle.

Laitoin itsekin vettä myllyyn ja kävin allekirjoittamassa aloitteen. Periaatteessa olen ollut koko kansalaisaloitetouhua vastaan, enkä ole allekirjoittanut yhtään aloitetta tähän saakka. Nyt aion ottaa hyvän asennon ja katsoa, mitä suomalaiselle edustukselliselle demokratialle kuuluu, tämä on erittäin herkullinen mittari sille.

Jos itse ajattelet samoin ja olet ollut huolissasi suomalaisen demokratian tilasta, käy varaamassa Suomineidolle testausaika allekirjoittamalla aloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1175

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tämä aloite saa varmastikin yhdenvertaisen kohtelun käsittelyjärjestyksen osalta. Suureen saliinkin aloite päässee samanlaista reittiä kuin tasa-arvoinen avioliittoaloite.

Sen jälkeen käynee niin kuten puoluesihteerit television tentissä totesivat: asia on jo päätetty. Uusi aloite ottaa takkiinsa lukemin 150-50 ja sen jälkeen uskovaisten porukan fundamentalistiosasto alkaa mylviä kuin ylämaakarjan sonnilauma kiimassaan!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kun tätä asiaa ensimmäisen kerran vietiin eteenpäin, niin monet tasa-arvoisen avioliiton vastustajat hokivat, että olisi tärkeämpiäkin asioita päätettävänä. Ilmeisesti näin ei olekaan.

Toimituksen poiminnat