AkiRuotsala itse asiassa.

Ratkeaako jääkiekon MM-kisoissa viimeisten parlamenttipaikkojen kohtalo?

  • Tämän miehen silmien alla ratkeaa Suomen viimeiset euromandaatit.
    Tämän miehen silmien alla ratkeaa Suomen viimeiset euromandaatit.

Viime päivinä on julkaistu enemmän ja vähemän uskottavia ovensuukonsulttien arvioita eurovaalien tuloksesta, siitä kuka nousee Brysselin koneeseen ja kuka ei. Kaikki arviothan ovat myös enemmän tai vähemmän turhia, koska vain ja ainoastaan äänestyspäivän iltana selviää, kenelle kansa antaa mandaattinsa. Nyt julkaistuja uutisia onkin käytetty ainoastaan oman vaalikampanjan tueksi joko luomalla äänestäjille paniikkia omien puolesta tai vaikuttamalla heidän käsitykseensä oman ehdokkaan tai listan läpimenon mahdollisuuksista.

Monia arvioita aiheesta onkin tehty, mutta omiin silmiini ei ole noussut ainoatakaan analyysiä meneillään olevien jääkiekon MM-kisojen vaikutuksista eurovaalien tulokseen. Siispä päätin sekoittaa pakkaa hieman lisää.

Koska nyt on varmaa, että Suomi pelaa mitalipeleissä sunnuntaina, on siisi ihan pakko spekuloida sen vaikutusta eurovaaleihin.

Finaali pelataan vaalipäivänä klo 21 ja pronssiottelu klo 16.30. Äänestyspaikat sulkeutuvat klo 20. Jos siis Suomi pelaa pronssiottelussa, se vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen laskevasti, jos taasen finaalissa, äänestysaktiivisuus voi olla hieman suurempi. Viimeisistä paikoista europarlamenttiin käydään nyt kovaa kilpailua. Jaolla ovat tutkimusten mukaan kokoomus, vihreät, RKP, KD ja perussuomalaiset. Asetelmaa voidaan korostaa vielä sillä, että kaksi pienintä eduskuntapuoluetta KD ja RKP ovat kannatusmittauksissa olleet jäämässä ilman paikkaa, siis kilpailevat tosissaan tuosta viimeisestä paikasta.

RKP:n kannatus viime eurovaaleissa oli 6,1%, nyt RKP:lle on uumoiltu runsaan 4 prosentin kannatusta joka ei aivan riittäisi paikkaan. Kuitenkin RKP:n kannattajat ovat varsin äänestysuskollista väkeä ja voidaankin ajatella, että he hyötyvät matalasta äänestysaktiivisuudesta. KD:n kannattajat eivät puolestaan perinteisesti ole aktivoituneet eurovaaleissa, esimerkkinä vuoden 2004 eurovaalit, jossa KD keräsi 70 845 ääntä kun vuotta aiemmin eduskuntavaaleissa KD:n äänipotti oli 148 987 ääntä.

Tiedän, että kristillisdemokraatit ovat varsin isänmaallista väkeä ja että KD:n keskivertoäänestäjä on yli 60 vuotias nainen suuren kaupungin ulkopuolelta, jossa äänestyspaikalle on pitkä matka. Nyt jos tämän perusäänestäjän puoliso on vanhempi, taikauskoinen mies, hän ajattelee, että jos Suomi pelaa (varsinkin Ruotsia tai Venäjää vastaan) finaalissa, hänen kansalaisvelvollisuutensa täyttäminen isänmaallisuutensa osoituksena parantaa Suomen mahdollisuuksia voittaa MM-kultaa. Kyllä vain, niin minä ainakin alitajuisesti ajattelisin. Perheellä on yksi auto, jota perinteisesti ajaa tämä vanhempi mies, joka ei luota naiskuljettajiin. Siksi tämä yli 60-vuotias nainen, joka äänestää KD:ta on riippuvainen siitä, että myös mies käy äänestämässä. Ja hänhän käy, jos Suomi pelaa MM-finaalissa.

Mies ei välttämättä ole poliittisesti valveutunut ja saattaa äänestää perussuomalaisia, keskustaa tai kokoomusta. Mutta voi myös olla, että hän luottaa rakkaaseen puolisoonsa äänestyskonsultaatiota tehdessään ja ääni menee urheilun hengessä kilpakävelyn maailmanmestarille Sari Essayahille (hän muistaa hurranneensa pienessä laitamyötäisessä tippa linssissä vuonna 1993 kun Sari käveli Stuttgartissa kultaa) tai hän äänestää periaatteesta Päivi Räsästä koska hän on miehen mielestä ollut ainoa mies koko hallituksessa, eikä hänellä ole ollut aikaisemmin mahdollisuutta äänestää Räsästä, joka sattuu olemaan etelän vaalipiirissä.

Näistä syistä voidaan vetää kiistattomat johtopäätökset siitä, että JOS Suomi voittaa huomenna Tsekin ja menee finaaliin, KD saa paikan europarlamenttiin, jos puolestaan Suomi häviää, paikka menee RKP:lle.

Huomenna Minskissä, euroopalaisen demokratian mustassa aukossa ratkotaan Suomen euroedustuksen viimeiset mandaatit, muistathan siis äänestää. ;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Poikkitieteellinen vaalianalyysi:)

Sunnuntai on politiikan ja urheilun seuraajan superpäivä. Eurovaalien ja MM-mitalipelien lisäksi on vielä Ukrainan presidentinvaalipäivä. Uuden Suomen toimitus seuraa kaikkia tapahtumia tiiviisti.

Käyttäjän AkiRuotsala kuva
Aki Ruotsala

Kastoin pääni helteessä huumorisankoon ja annoin ajatusten virrata. Superviikonloppua täydentää lisäksi mestareiden liigan finaali! Miten lienee vaikuttavan Espanjan äänestysprosenttiin.

Pitäisi vielä spekuloida helleaallon vaikutuksia, mutta kun luen tuota omaa tekstiäni, totean sen niin älyttömäksi touhuksi, että ei jaksa maksaa vaivaa.

Kiitos kommentistasi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikan paikallisvaalit kanssa sunnuntaina. Kandee nyt ainakin vilkaista, onko sieltä tarjolla pommia ND:n hallitukselle. Ateenan ja Tessalonikin äänestykset voivat olla melkoista Syriza-tykitystä ja sitten yksi maakunta (tai jokin sellainen, en ole ihan varma oliko "Attica"?) on kanssa veitsen terällä.

Mikäli Pasok "häviää" poliittiselta kartalta on Pasokulla mietinnän paikka. Tehdäkö "vasemmistoliittolaiset" ja häipyä hallituksesta ylläpitääkseen edes jonkinlaista puoluetoimintaa, vai syöttävätkö puolueensa euron alttarille?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Eurovaalien äänestysprosentti putoaa Suomessa alle 40 prosenttiin. Ja se on oikein hyvä asia. Äänestysboikottiin ei vaikuta helle, ei pakkanen, ei vesisade, eikä ukkonen.

Vielä vähemmän akankannnolla tai jääkiekolla on tekemistä sen kanssa, että Suomessakin kansalaisten suuri enemmistö yhdistää EU:n parlamentin Rooman valtakunnan Colesseumin arpajaisistuntoon.

Olen mukana EU:n laajuisessa eurovaalien boikottirintamassa. Boikotti on tämän päivän punainen viiva.

Ps. Tiesitkö että neljässä EU-maassa on äänestyspakko. Slovakiassa ja Kroatiassa äänestysprosentti jää alle laillisuusrajan, 15 prosenttiin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Uuden Suomen lukijoiden joukossa äänestysprosentti on myös pudonnut huolestuttavasti alle 90 prosentin. Eilen se oli vielä päälle. Tämän jutun alla näkyy kyseinen kysely:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69297-eurojytkysta...

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

KD voi todellakin nousta jopa eurovaalien suurimmaksi puolueeksi;

Kokoomuksen ja RKP:n äänestäjät ovat näin kauniina sunnuntaina golf-kentällä tai purjehtimassa. Eivät ehdi äänestämään.

Perussuomalaisten äänestäjät istuvat sporttibaarissa odottelemassa illan jääkiekkofinaalia. Äänestämässä eivät voi käydä, koska joku voi vie paikan ja oluttakin on vielä tuopissa jäljellä.

Keskustan maajussit ovat peltotöissä kun kerrankin sää sen sallii. Ei sieltä kesken päivän ehdi äänestämään.

Vihreiden ja Vasemmistoliiton äänestäjät sammuvat puistoon lähikaupasta vietyjen juoksukaljojen ääreen jo iltapäivällä.

SDP:n äänestäjät jäävät kotiin protestiksi Urpilaisen potkuille puheenjohtajan pallilta.

Toimituksen poiminnat